תפוז הוא פרי הדר ארץ ישראלי נפוץ לרוב גדל באקלים ים תיכוני וסובטרופי.
טעמו של התפוז הוא מתוק-חמצמץ (תלוי בזן התפוז) ואוכלים אותו כשהוא מקולף וטרי.
לקליפת התפוז טעם מריר וניתן להשתמש בה לקישוט ויש המייחסים לה סגולות רפואיות.
התפוז מכיל ויטמינים ומינרלים רבים: ויטמין A, ויטמין B, ויטמין C (הויטמין הכי מזוהה עם תפוז ומכיל כ-53מ"ג ל-100 גרם תפוז), ברזל, סידן, אשלגן וכמות מועטה של סיבים תזונתיים.
כפי שציינו, התפוז מכיל כמות גדולה יחסית של ויטמין C מה שהופך את התפוז לפרי בריא מאוד.
ויטמין C מחזק את המערכת החיסונית, בריאות השיניים והחניכיים, עוזר בספיגת הברזל,עוזר נגד הזדקנות העור , עוזר במחלות כלי הדם ועוד.
חשוב לדעת: כדי לנצל את כל הויטמין C שיש לתפוז להציע יש לאכול את התפוז מיד לאחר שקילפנו אותו ובשלמותו. כל פעולה אחרת תגרע מניצול הויטמין. כנ"ל לגבי מיץ תפוזים - יש לשתות את המיץ מיד לאחר שסחטנו אותו.
להלן הסבר על סוגי התפוזים: טעמם, מאיזה זן אפשר להכין ריבה ומאיזה מיץ.
מיני וזני התפוזים:
-
תפוז מתוק: מקורו בספרד. התפוז המתוק הפך עם השנים לזן הנפוץ ביותר. התפוז המתוק נקבח את גודלו ואת צבעו לפי תנאי גידולו.מכיל לרוב כ-10 פלחים.
-
תפוז טבורי: התפוז הטבורי הינו מוטציה שנוצרה בברזיל בשנת 1820. המוטציה יצרה פרי אשר לראש הפרי יש מבנה הדומה לטבור אדם. התפוז הטבורי מבשיל בתחילת החורף, אינו מכיל כמעט גרעינים והוא גדול יותר לעומת התפוז המתוק.
-
תפוז חושחש: תפוז חושחש משמש פחות כפרי טרי אלא משמש בעיקר כבסיס לליקרים ולריבות.
-
תפוז דם: תפוז דם צבעו אדום, הוא פחות מתוק ונע בין גודל של מנדרינה לתפוז מתוק.
-
תפוז ולנסיה: אחד מהתפוזים המתוקים הנפוצים ביותר להכנת מיץ תפוזים. התפוז ולנסיה הינו הזן הפופולארי לאחר התפוז הטבורי (כאשר הוא לא בעונת הגידול שלו). תפוז ולנסיה בעל קליפה חסינה ודקה העוזרת לו לשרוד במקום קריר עד לקיץ.
-
תפוז סיני: התפוז הסיני כשמו כן הוא, גדל בסין. גודלו של התפוז הסיני הוא קטן מאוד, ננסי. קליפתו רכה וטעמו מר. בגלל המרירות הרבה של התפוז הסיני משתמשים בו להכנת רטבים, ריבות וממתקים שונים.
-
תפוז שמוטי: לתפוז שמוטי שם נוסף "תפוז ג'אפה"(נקרא על שם העיר יפו). תפוז שמוטי או ג'אפה הינו מוטציה של זן ארצי ישראלי הנקראת "בלדי" אשר פותח במאה ה-19. לתפוז השמוטי טעם מתוק והוא נקטף בישראל בחודשים דמצבר - מאי.תפוז שמוטי או ג'אפה מיוצא לצפון אפריקה וספרד.
מרכיבים:
*המרכיבים לעוגה מתאימים ל-2 עוגות אינגליש קייק
50 גרם שמן
5 ביצים
2.5 כוסות (375 גרם) קמח
300 גרם סוכר
2 כפיות (10 גרם) אבקת אפייה
200 גרם מיץ תפוזים סחוט
גרידת תפוז
לסירופ:
50 גרם סוכר
כוס מיץ תפוזים
יאללה להכנה:
הכנת העוגה:
-
נחמם את התנור לחום בינוני.
-
נקציף את הביצים השלמות עם הסוכר עד שנקבל קצף בהיר ותפוח. נזליף את השמן פנימה.
-
נקפל פנימה את הקמח ואבקת האפייה לסירוגין.
-
נקבל פנימה את מיץ התפוזים וגרידת התפוז לסירוגין.
-
נסדר את התערובת בתבניות האינגליש קייק ונאפה בתנור שחיממנו מראש למשך 35-40 דקות ונבדוק עם קיסם אם העוגה מוכנה. אם הקיסם יוצא "רטוב" נשאיר את העוגה עוד קצת זמן ונבדוק כל כמה דק' עד שנקבל קיסם יבש.
הכנת הסירופ:
נרתיח את מרכיבי הסירופ (50 גרם סוכר וכוס מיץ תפוזים) ונשפוך את הסירופ מיד על העוגה אחרי שהיא יצאה מהתנור.
בתיאבון!